Veel gestelde vragen

Veelgestelde vragen

Op deze pagina tref je een aantal veel gestelde vragen over horloges en sieraden aan en de antwoorden daarop. Momenteel is deze pagina nog onder constructie. Je ziet al een aantal vragen en ook enkele antwoorden. Dit wordt de komende tijd uitgebreid. 

  • Briljant of diamant: wat is het verschil?
  • Goud: wat zijn de verschillen tussen de verschillende karaten?
  • Horloges: hoe krijg ik ze op mijn maat?
  • Waterdichtheid: hoe waterdicht is mijn horloge?
  • Zilver: wanneer is zilver ‘echt’ en wat is sterling of gerhodineerd zilver?

BRILJANT OF DIAMANT, WAT IS HET VERSCHIL?

 

GOUD: WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN DE VERSCHILLENDE KARATEN?

Zuiver goud behoort tot de edelmetalen en heeft van zichzelf een mooie kenmerkende, gele glanzende kleur. Naast deze opvallende kleur heeft goud ook unieke eigenschappen. Het is bijvoorbeeld corrosiebestendig (roest niet), wat het in combinatie met de mooie glans zeer gewild maakt voor sieraden. Het is bovendien een heel zacht metaal en makkelijk te vervormen. Maar het is ook een heel dicht metaal met een hoog soortelijk gewicht. Eén liter zuiver goud weegt bijvoorbeeld 19,2 kilo. Ter vergelijking: een liter frisdrank weegt ongeveer 1 kilo en een liter lood weegt ongeveer 11,3 kilo.

Om goud geschikt te maken als materiaal voor veel gedragen sieraden, zoals ringen en armbanden, is het belangrijk dat het hard en krasbestendig wordt gemaakt. Dat gebeurt door zuiver goud te legeren met andere metalen zoals zilver en koper. De zuiverheid van goud voor sieraden, of het goudgehalte, wordt gemeten in karaat. Zuiver goud is 24 karaat. Als een ring 14 karaat goud is, wil dat zeggen dat het materiaal 14/24 (keurmerk: 585) aan zuiver goud bevat. Zo bevat een ring van 8 karaat 8/24 (keurmerk: 333) aan zuiver goud. Het spreekt voor zich: hoe meer karaat, hoe duurder het sieraad. Leveranciers zijn verplicht om het goudgehalte van een sieraad altijd op het artikel te vermelden.

In Nederland zijn de meest voorkomende gouden sieraden 14 karaat. Dat geldt ook voor de gouden sieraden in het assortiment van Treasure Juwelier, zowel van de verschillende sieraadmerken die wij leveren als van ons eigen huismerk. 14 karaat heeft een mooie gele en warme, glanzende kleur.

Goud is de laatste jaren flink duurder geworden. Om gouden sieraden nog enigszins betaalbaar te houden, zijn sieraden op de markt verschenen in een 8 karaat goudlegering. Ook in de webshop (en winkel) van Treasure Juwelier tref je die aan. Deze legering mag in Nederland officieel geen goud worden genoemd vanwege het beperkte goudgehalte, maar in Engeland, Duitsland en veel andere landen mag dat officieel weer wel. Aangezien in deze legering wat meer koper wordt toegevoegd behoudt deze legering de mooie gele, warme goudkleur.

Geel is de meest gangbare kleur van gouden sieraden. Maar het materiaal komt ook voor in witgoud en de laatste tijd wint rosé-goud aan populariteit. Om witgoud te maken wordt dikwijls het edelmetaal palladium toegevoegd aan de legering, wat zorgt voor de kenmerkende witgoud kleur. Door andere metalen aan de legering toe te voegen kunnen weer andere kleuren goud ontstaan. Als bijvoorbeeld veel koper wordt toegevoegd aan een legering met een laag goudgehalte, kan rood of rosé-goud ontstaan.

HORLOGES: HOE KRIJG IK ZE OP MAAT?

  

 

WATERDICHTHEID: HOE WATERDICHT IS MIJN HORLOGE?

En wat kun je er wel/niet mee als er bijvoorbeeld 5 ATM bijstaat? Op deze pagina leggen we uit hoe het zit met de waterdichtheid van horloges.

De waterdichtheid van horloges wordt meestal aangeduid met symbolen of tekst. Waterresistantwatersealed en waterproofzijn begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt en zeggen eigenlijk weinig over de mate van waterdichtheid van een horloge. ATM (atmosfeer), bar of meters zijn waarden van testnormen van waterdruk waarmee de horlogekast in de fabriek is getest, bij kamertemperatuur. Soms kom je ook meters tegen. In het algemeen geldt daarbij: 1 ATM komt overeen met 1 bar en 10 meter. Maar pas op: deze meters zeggen niets over hoe diep je daarmee kunt gaan onder water. Het geeft aan welke druk het horloge kan weerstaan.

Onderstaand schema geeft de praktische toepasbaarheid van de waterdichtheid van horloges goed weer.

Waterdichtheid

Horloges worden doorgaans waterdicht gemaakt door een rubberen ring (een pakking) te plaatsen tussen de kast en het deksel, waarbij verschillende technieken toegepast kunnen worden om een horloge meer waterdicht te maken. Pakkingen kunnen gaan slijten, bijvoorbeeld door uitdroging, veelvuldig gebruik van de kroon of drukknoppen, maar ook zuren uit je transpiratievocht, zout water, chloorwater, zeep en shampoos werken in op de pakkingen.

Je kunt de waterdichtheid van je horloge het beste om de 2 à 3 jaar laten testen na het vervangen van een batterij. Je horloge is dan namelijk niet meer gegarandeerd waterdicht, aangezien het deksel aan de achterkant open is geweest. Hetzelfde geldt bij een reparatie. Treasure Juwelier kan zelf testen uitvoeren op waterdichtheid van 5 tot 10 ATM. Voor een test op 20 ATM of hoger, sturen wij een horloge naar de betreffende leverancier. Aan het testen van horloges op waterdichtheid zijn kosten verbonden.

Als er vocht in je horloge is gekomen, moet het uurwerk zo snel mogelijk worden drooggemaakt omdat er anders roestvorming kan plaatsvinden en je uurwerk onherstelbaar beschadigd wordt. Bij zout water treedt onmiddellijk onherstelbare roestvorming op!

ZILVER: WANNEER IS ZILVER ‘ECHT’ EN WAT IS STERLING OF GERHODINEERD ZILVER?