Veelgestelde vragen

Op deze pagina tref je een aantal veel gestelde vragen over horloges en sieraden aan en de antwoorden daarop. 

1. Briljant of diamant: wat is het verschil?
2. Wat is zirkonia?
3. Goud: wat zijn de verschillen tussen de verschillende karaten?
4. Zilver: Wanneer is zilver ‘echt’ en wat is het verschil tussen sterling zilver en 925 zilver?
5. Wat betekent gerhodineerd zilver?
6. Is zilver net zo hard als witgoud?
7. Wat betekent verguld?
8. Wat is het verschil tussen zilververguld en goud met zilveren kern (ZilGold) armbanden en kettingen?
9. Verkopen jullie ook Fairtrade goud en zilver?
10. Horloges: hoe krijg ik ze op mijn maat?
11. Waterdichtheid: hoe waterdicht is mijn horloge?
12. Ik heb besteld maar geen bestelbevestiging ontvangen, hoe kan dat?
13. Hoe kom ik aan een kortingscode?
14. Wat betekent ‘tijdelijk uitverkocht’ bij een product?
15. Waar kan ik een opmerking toevoegen aan mijn bestelling?
16. Kan ik de producten ook in het echt bekijken?

1. BRILJANT OF DIAMANT, WAT IS HET VERSCHIL?

Een onbewerkte diamant glimt niet daardoor zal een diamant altijd geslepen moeten worden zodat hij verwerkt kan worden in een sieraad. Een briljant is een diamant die volgens het briljantslijpsel geslepen is. Deze populaire manier van slijpen zorgt voor een optimale weerkaatsing van het licht. Het gevolg is de prachtige schittering waar iedereen zo gek op is. Een briljant is daarnaast te herkennen aan de ronde vorm. 

Ronde Briljant

2. WAT IS ZIRKONIA?

Zirkonia lijkt erg op diamant maar is in tegenstelling tot de diamant niet in de natuur te vinden. Zirkonia wordt kunstmatig gemaakt en is daarom minder zeldzaam en dus een stuk goedkoper. Zirkonia zorgt ook voor een mooie weerkaatsing van het licht waardoor het niet snel te onderscheiden is van diamant. Ook qua hardheid lijkt zirkonia op de diamant; zirkonia is sterk maar niet zo sterk als diamant. Wil je een goedkopere optie voor de diamant? Dan is zirkonia is een goede vervanger.

3. GOUD: WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN DE VERSCHILLENDE KARATEN?

Zuiver goud behoort tot de edelmetalen en heeft van zichzelf een mooie kenmerkende, gele glanzende kleur. Naast deze opvallende kleur heeft goud ook unieke eigenschappen. Het is bijvoorbeeld corrosiebestendig (roest niet), wat het in combinatie met de mooie glans zeer gewild maakt voor sieraden. Het is bovendien een heel zacht metaal en makkelijk te vervormen. Maar het is ook een heel dicht metaal met een hoog soortelijk gewicht. Eén liter zuiver goud weegt bijvoorbeeld 19,2 kilo. Ter vergelijking: een liter frisdrank weegt ongeveer 1 kilo en een liter lood weegt ongeveer 11,3 kilo.

Om goud geschikt te maken als materiaal voor veel gedragen sieraden, zoals ringen en armbanden, is het belangrijk dat het hard en krasbestendig wordt gemaakt. Dat gebeurt door zuiver goud te legeren met andere metalen zoals zilver en koper. De zuiverheid van goud voor sieraden, of het goudgehalte, wordt gemeten in karaat. Zuiver goud is 24 karaat. Als een ring 14 karaat goud is, wil dat zeggen dat het materiaal 14/24 (keurmerk: 585) aan zuiver goud bevat. Zo bevat een ring van 8 karaat 8/24 (keurmerk: 333) aan zuiver goud. Het spreekt voor zich: hoe meer karaat, hoe duurder het sieraad. Leveranciers zijn verplicht om het goudgehalte van een sieraad altijd op het artikel te vermelden.

In Nederland zijn de meest voorkomende gouden sieraden 14 karaat. Dat geldt ook voor de gouden sieraden in het assortiment van Treasure Juwelier, zowel van de verschillende sieraadmerken die wij leveren als van ons eigen huismerk. 14 karaat heeft een mooie gele en warme, glanzende kleur.
Goud is de laatste jaren flink duurder geworden. Om gouden sieraden nog enigszins betaalbaar te houden, zijn sieraden op de markt verschenen in een 8 karaat goudlegering. Ook in de webshop (en winkel) van Treasure Juwelier tref je die aan. Deze legering mag in Nederland officieel geen goud worden genoemd vanwege het beperkte goudgehalte, maar in Engeland, Duitsland en veel andere landen mag dat officieel weer wel. Aangezien in deze legering wat meer koper wordt toegevoegd behoudt deze legering de mooie gele, warme goudkleur.

Geel is de meest gangbare kleur van gouden sieraden. Maar het materiaal komt ook voor in witgoud en de laatste tijd wint rosé-goud aan populariteit. Om witgoud te maken wordt dikwijls het edelmetaal palladium toegevoegd aan de legering, wat zorgt voor de kenmerkende witgouden kleur. Door andere metalen aan de legering toe te voegen kunnen weer andere kleuren goud ontstaan. Als er bijvoorbeeld veel koper wordt toegevoegd aan een legering met een laag goudgehalte, kan rood of rosé-goud ontstaan.

 Goud gehaltes

4. ZILVER: WANNEER IS ZILVER 'ECHT' EN WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN STERLING ZILVER EN 925 ZILVER?

Puur zilver (999 zilver) is te zacht om te verwerken. Je zult daarom ook nooit een sieraad van puur zilver vinden. Om het zilver sterker te maken wordt er net als bij goud een legering (meestal) van koper toegevoegd. Een veel gebruikte verhouding waar zilveren sieraden mee worden gemaakt is: 92,5% zilver gecombineerd met 7,5% koper. Dit is de ideale verhouding om een mooi sieraad mee te maken. Een sieraad met deze verhouding wordt daarom ook wel 925 zilver of sterling zilver genoemd. Dit zijn dus twee namen die hetzelfde betekenen. Vaak zijn ook de cijfers 925 in het sieraad gedrukt, op deze manier kan je snel zien om welke kwaliteit zilver het gaat.

Als een sieraad verzilverd is betekent dit dat er alleen een dun laagje zilver op zit, de basis eronder kan bijvoorbeeld van staal zijn. Dit dunne laagje kan na verloop van tijd slijten. Hierdoor is een verzilverd sieraad vaak goedkoper dan een 925 zilveren sieraad, simpelweg omdat er bij een verzilverd sieraad minder zilver inzit.

5. WAT BETEKENT GERHODINEERD ZILVER?

Om zilveren sieraden extra te beschermen wordt er vaak een laag rhodium toegevoegd. Rhodium is een zeer sterk metaal waardoor het sieraad minder snel beschadigd raakt. Ook zal het nauwelijks oxideren waardoor de kleur en glans behouden zullen blijven. Een zilveren sieraad dat gerhodineerd is, is dus voorzien van een laagje rhodium en hierdoor blijft je sieraad langer mooi. Bijna alle zilveren sieraden uit onze Treasure Collection zijn gerhodineerd.  

6. IS ZILVER NET ZO HARD ALS WITGOUD?

Nee, zilver is zachter dan witgoud en daarom minder bestendig tegen krassen en deukjes dan witgoud. Om die reden is zilver een stuk lager geprijsd dan witgoud. Een ring van zilver zal bovendien iets minder glimmen dan een witgouden ring, dit heeft met de hardheid van het materiaal te maken. Hoe harder een materiaal hoe meer het glanst. 

7. WAT BETEKENT VERGULD?

Bij een sieraad dat verguld is, is er een dun laagje goud toegevoegd op een ander materiaal. Dus het kan een sieraad zijn dat gemaakt is van bijvoorbeeld koper of zilver waar dan een laagje goud op is aangebracht. Hierdoor heb je wel de luxe uitstraling van echt goud maar betaal je toch minder. Een voorbeeld: de term ‘zilver verguld’ betekent dat het sieraad van zilver gemaakt is met de toevoeging van een laagje goud. Verzilverd is hetzelfde maar dan met de toevoeging van een laagje zilver in plaats van goud. Let wel op dat deze gouden/zilveren laagjes na verloop van tijd eraf kunnen slijten. Hierdoor kun je het onderliggende materiaal gaan zien, wat vaak een andere kleur heeft. Wil je zeker zijn van langdurig kleurbehoud dan kan je beter een 14 karaat goud of zilveren sieraad aanschaffen. 

8. WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ZILVERVERGULD EN GOUD MET ZILVEREN KERN (ZILGOLD) ARMBANDEN EN KETTINGEN?

Zilververgulde sieraden zijn gemaakt van zilver en daarna in een goudbad geweest. Ze hebben hierdoor een dun gouden laagje gekregen. De gouddikte van dit laagje wordt in micron weergegeven. Meestal heeft dit laagje goud bij zilververgulde sieraden een dikte van 1 micron. De armbanden en kettingen van ZilGold worden gemaakt 14 karaat goud en in plaats van dat het binnenin leeg of hol is wordt dit opgevuld met echt zilver. Hierdoor zijn ze steviger dan een hol sieraad. Met name voor bangles en slavenarmbanden is dit een groot voordeel omdat de ze zo beter bestand zijn tegen deukjes. ZilGold sieraden blijven dus erg lang mooi en zijn een voordelig alternatief voor massief goud.

9. VERKOPEN JULLIE OOK FAIRTRADE GOUD EN ZILVER?

Fairtrade staat voor eerlijk goud en zilver. Met een fairtrade kenmerk ben je verzekerd van het feit dat er strenge eisen worden gesteld aan mijnen op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden, inkomen en milieu. Ook ontvangen mijnwerkers een minimumprijs. De gouden ringen van Alliance worden gemaakt van verantwoord goud volgens de OESO normen. Ook de partners in de supply chain voldoen aan deze eisen. Alle zilveren sieraden van S!LK zijn tevens fairtrade geproduceerd. Ze hebben een eigen atelier in Azië en werken daarnaast intensief samen met een aantal kleinschalige handelsgemeenschappen. Ze hebben als doel om deze handelsgemeenschappen te ondersteunen op het gebied van sociale en economische groei. Er wordt gewerkt onder zeer goede omstandigheden tegen een vast en eerlijk salaris.


10. HORLOGES: HOE KRIJG IK ZE OP MIJN MAAT?

De metalen schakelbanden van je horloge kun je door ons op maat laten maken. Maar hoe weet je jouw polsmaat? Je kunt bijvoorbeeld een stukje lint losjes om je pols doen. Door het lint langs een liniaal te leggen, kun je vaststellen wat de omtrek is van je pols in centimeters. Daarvoor geldt dat je de omtrek van je pols moet meten, op de plek waar je het horloge wilt dragen. Als je tijdens het bestelproces bij de algemene opmerkingen (na het kiezen van de betaalmethode) aangeeft wat de omtrek is van jouw pols in centimeters, maken wij het voor je op maat. De schakeltjes die we hebben verwijderd sturen we uiteraard ook mee, zodat je de horlogeband altijd weer kunt (laten) verstellen. Uiteraard kan je ook langskomen in de winkel.


11. WATERDICHTHEID: HOE WATERDICHT IS MIJN HORLOGE?

De waterdichtheid van horloges wordt meestal aangeduid met symbolen of tekst. Waterresistant, watersealed en waterproofzijn begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt en zeggen eigenlijk weinig over de mate van waterdichtheid van een horloge. ATM (atmosfeer), bar of meters zijn waarden van testnormen van waterdruk waarmee de horlogekast in de fabriek is getest, bij kamertemperatuur. Soms kom je ook meters tegen. In het algemeen geldt daarbij: 1 ATM komt overeen met 1 bar en 10 meter. Maar pas op: deze meters zeggen niets over hoe diep je daarmee kunt gaan onder water. Het geeft aan welke druk het horloge kan weerstaan.

Onderstaand schema geeft de praktische toepasbaarheid van de waterdichtheid van horloges goed weer.

Waterdichtheid

Horloges worden doorgaans waterdicht gemaakt door een rubberen ring (een pakking) te plaatsen tussen de kast en het deksel, waarbij verschillende technieken toegepast kunnen worden om een horloge meer waterdicht te maken. Pakkingen kunnen gaan slijten, bijvoorbeeld door uitdroging, veelvuldig gebruik van de kroon of drukknoppen, maar ook zuren uit je transpiratievocht, zout water, chloorwater, zeep en shampoos werken in op de pakkingen.

Je kunt de waterdichtheid van je horloge het beste om de 2 à 3 jaar laten testen na het vervangen van een batterij. Je horloge is dan namelijk niet meer gegarandeerd waterdicht, aangezien het deksel aan de achterkant open is geweest. Hetzelfde geldt bij een reparatie. Treasure Juwelier kan zelf testen uitvoeren op waterdichtheid van 5 tot 10 ATM. Voor een test op 20 ATM of hoger, sturen wij een horloge naar de betreffende leverancier. Aan het testen van horloges op waterdichtheid zijn kosten verbonden.

Als er vocht in je horloge is gekomen, moet het uurwerk zo snel mogelijk worden drooggemaakt omdat er anders roestvorming kan plaatsvinden en je uurwerk onherstelbaar beschadigd wordt. Bij zout water treedt onmiddellijk onherstelbare roestvorming op!


12. IK HEB BESTELD MAAR GEEN BESTELBEVESTIGING ONTVANGEN, HOE KAN DAT?

Het kan zijn dat je een online bestelling hebt gedaan maar geen bestelbevestiging hebt ontvangen. Het kan enkele minuten duren voordat je de bevestiging ontvangt. Als je ook geen bevestiging in je spam hebt dan is het goed om even contact met ons op te nemen om te checken of de bestelling wel is doorgekomen. 


13. HOE KOM IK AAN EEN KORTINGSCODE?

Er zijn diverse opties. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief of ons volgt op Facebook/Instagram word je op de hoogte gehouden van alle acties. Als je je bovendien aanmeldt voor de nieuwsbrief ontvang je meteen een kortingscode in je mail voor 10% korting. Aanmelden voor de nieuwsbrief doe je onderaan de pagina. De kortingscode kan je dan tijdens het bestelproces invullen, dit kan na het invullen van je gegevens, op dezelfde pagina als waar je een betaalmethode kiest.


14. WAT BETEKENT ‘TIJDELIJK UITVERKOCHT’ BIJ EEN PRODUCT?

Bij sommige producten staat de melding ‘tijdelijk uitverkocht’. Dit zijn artikelen die we op dit moment niet meer op voorraad hebben. Deze producten kunnen niet in het winkelmandje gestopt worden. Het kan zijn dat ze wel weer op voorraad komen. Wil je het artikel graag hebben? Bel ons of stuur even een mailtje dan kijken we of we het nog kunnen bestellen voor je.


15. WAAR KAN IK EEN OPMERKING TOEVOEGEN AAN MIJN BESTELLING?

Het kan zijn dat je tijdens het bestellen een opmerking wilt toevoegen. Dit kan je doen net voor het kiezen van de betaalmethode. Je vult dus eerst je gegevens in, daarna verschijnt er een nieuwe pagina met een veld ‘opmerkingen’. Hier kan je een opmerking voor ons achterlaten. Dit is op dezelfde pagina als het kiezen van een betaalmethode.


16. KAN IK DE PRODUCTEN OOK IN HET ECHT BEKIJKEN?

Ja natuurlijk! Bijna alle sieraden en horloges die online staan kan je komen bekijken in de winkel in Hilversum. Bij elk product op de website staat een knop om een kijk-afspraak te maken. Ga naar het product dat je wilt bekijken en klik op: "Maak afspraak om te bekijken". Je kunt dan een datum en tijd invullen en daarna wordt er contact met je opgenomen om de afspraak te bevestigen. Let op dat niet alle producten in de winkel op voorraad zijn, sommige producten moeten we eerst voor je bestellen voordat je kan komen kijken. Uiteraard houden we je daarvan netjes op de hoogte.

Scroll to top