Maat bepalen

Veel sieraden kun je in onze webshop bestellen in een specifieke maat. Maar hoe weet je nu wat voor jou/jouw bestelling de juiste maat is? Op deze pagina lichten we de maten toe die wij gebruiken in deze shop en geven we een maatadvies op basis van onze ervaringen. 

MAATADVIES BIJ KETTINGEN

Kettingen of colliers zijn er in verschillende lengtes. Op basis van onze ervaringen adviseren wij een lengte van:

 • 38 cm, voor slanke dames die de ketting hoog in de hals of de hanger in het ‘kuiltje’ willen hebben en voor kinderen;
 • 42 cm, voor slanke dames die de ketting wat hoger in de hals willen hebben (dit is de meest verkochte lengte bij dames);
 • 45 cm, voor dames die de ketting iets minder strak en wat nonchalanter willen dragen en voor jongens tot ca. 13 jaar;
 • 50 cm, voor volwassen heren en wat steviger dames (dit is de meest verkochte lengte bij heren);
 • 60 cm, voor dames  die de ketting net op de boezem willen laten vallen en voor heren die de ketting op de borstkas willen laten vallen;
 • 70 cm, tussenmaat, komt niet veel voor;
 • 80 cm, voor een lange trendy collier, op de buik, bij een totale lichaamslengte tot 170 cm;
 • 90 cm, voor een lange trendy collier, op de buik, bij een totale lichaamslengte vanaf 170 cm.

  Verschillende lengtes ketting om hals                      

MAATADVIES BIJ ARMBANDEN

Door middel van een meetlint of touwtje kun je de polsomtrek opmeten. Doe hier 2 cm bij en je hebt de armbandmaat. Wil je de armband wat strakker dragen? Dan kan je 1,5 cm bij de polsomtrek optellen en wil je de armband wat losser dragen dan kan je 3 cm bij de polsomtrek optellen. Ben je niet in de gelegenheid om de polsomtrek op te meten omdat het een cadeau is? Armbanden hebben verschillende lengtes, waarbij vooral de leeftijd en het geslacht van een persoon bepalend zijn voor de lengtemaat:

 • 9-11 cm, wat een totale lengte aangeeft van 11 cm, met een versteloog op 9 cm. Deze lengte is vooral bedoeld voor pas geboren meisjes en jongens tot 8 maanden (afhankelijk flink of tenger).
 • 11-13 cm, wat een totale lengte aangeeft van 13 cm met een versteloog op 11 cm. Deze lengte is bedoeld voor jongens en meisjes van 4 maanden tot en met 2 jaar (afhankelijk flink of tenger).
 • 13-15 cm, wat een totale lengte aangeeft van 15 cm met een versteloog op 13 cm. Deze lengte is bedoeld voor jongens en meisjes van 1,5 tot 3 jaar (afhankelijk flink of tenger).
 • 14-16 cm, wat een totale lengte aangeeft van 16 cm met een versteloog op 14 cm. Deze lengte is bedoeld voor jongens en meisjes in de leeftijd van 3 tot 14 jaar (afhankelijk flink of tenger).
 • 16-18 cm, wat een totale lengte aangeeft van 18 cm met een versteloog op 16 cm. Deze lengte is vooral bedoeld voor meisjes vanaf 12 jaar, maar kan worden gebruikt voor dames met een zeer slanke pols in alle leeftijden.
 • 18 cm. Deze lengte is in het algemeen geschikt voor volwassen dames met een slanke pols.
 • 19 cm. Deze lengte is in het algemeen geschikt voor volwassen dames en voor slanke jongens tot 18 jaar.
 • 20 cm. Deze lengte is in het algemeen geschikt voor volwassen dames met een stevige pols en voor volwassen heren met een slanke pols;
 • 21 cm. Deze lengte is in het algemeen geschikt voor volwassen heren.
 • 22 cm. Deze lengte is in het algemeen geschikt voor volwassen heren met een stevige pols.

MAATADVIES BIJ RINGEN

Voor het bepalen van je ringmaat of die van een ander kun je bij ons een ringsizer bestellen voor slechts € 1, excl. eventuele verzendkosten. Ideaal als je op zoek bent naar zekerheid voor je online bestelling. Je kunt uiteraard ook onderstaande tips opvolgen.

Ringen kunnen door dames en heren worden gedragen in vrijwel alle leeftijdscategorieën. Ze worden dan ook gemaakt in verschillende maten zoals de omtrek, de Europese ringmaat (die komt overeen met de diameter van de ring) of de Amerikaanse ringmaat. In onze webshop hebben we ervoor gekozen om de omtrek te hanteren voor ringen die varieert van 42 tot 73 mm. In onderstaande tabel zie je hoe deze maat zich verhoudt tot de Europese en Amerikaanse maatvoering.

Maattabel  

Als je een ring voor iemand anders zoekt en je kunt de ringmaat niet makkelijk achterhalen, zie je hieronder ons ringadvies:

-        12,5 tot 14. Deze maat is bedoeld voor kinderen van 3 tot 8 jaar, afhankelijk of de vingers tenger of stevig zijn.
-        14 tot 15,5. Deze maat is bedoeld voor kinderen van 5 tot 10 jaar, afhankelijk of de vingers tenger of flink zijn.
-        16 tot 17. Deze maat is bedoeld voor dames met slanke vingers en voor jongens van 8 tot 12 jaar.
-        17,5 tot 19, bedoeld voor dames met een gemiddelde vingerdikte.
-        18-19, bedoeld voor jongens met slanke vingers.
-        19-21, bedoeld voor dames met wat steviger vingers.
-        19-20, bedoeld voor heren met een gemiddelde vingerdikte;
-        21-22, bedoeld voor heren met wat steviger vingers;
-        22, bedoeld als duimring.

Wil je weten hoe je de ringmaat bij jezelf kunt meten?

Dat kan op verschillende manieren:

 1. Je kunt bijvoorbeeld een stukje lint of touw losjes om je vinger doen en dat vervolgens op jouw ringmaat knippen. Met een liniaal kun je dan vaststellen wat de omtrek is van je vinger, waarna je in bovenstaande tabel kunt zien welke ringmaat daar dan bij past.
 2. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar een goed passende ring, waarvan je met een liniaal of meetlint de binnendiameter kunt bepalen.

Let daarbij wel op het volgende:

 • Een brede ring voelt strakker aan om de vinger, neem bij een brede ring een halve tot hele maat groter.
 • Kom je met je berekening uit op een getal die niet standaard in de tabel staat (bijvoorbeeld 16,8) kies dan de dichtstbijzijnde (grotere) maat.
 • Door warmte en kou kunnen je vingers dikker of dunner worden. Zo kan er na een paar uur al een verschil van een kwart ringmaat ontstaan. Bereken je ringmaat daarom bij kamertemperatuur.
 • Komt je ringmaat uit tussen 2 maten,  kies dan voor de grootste maat.
 • Niet alle merken hebben halve maten in hun collectie, moet je om deze reden je maat bijstellen, kies dan voor een halve maat groter.
 • Ga er niet vanuit dat je vingers aan je linkerhand even slank/dik zijn als aan je rechterhand. Als je gaat meten, bepaal vooraf aan welke hand/vinger je de ring wilt gaan dragen.

Je kunt natuurlijk ook onze winkel bezoeken om je ringmaat op te laten meten. Wij hebben geijkte pasringen in alle maten.

MAATADVIES BIJ HORLOGEBANDEN

De metalen schakelbanden van je horloge kun je door ons op maat laten maken. Maar hoe weet je de polsmaat? Door die te meten. Je kunt bijvoorbeeld een stukje lint losjes om je pols doen. Door het lint langs een liniaal te leggen, kun je vaststellen wat de omtrek is van je pols in centimeters. Daarvoor geldt dat je de omtrek van je pols moet meten, op de plek waar je het horloge wilt dragen. Als je tijdens het bestelproces bij de algemene opmerkingen aangeeft wat de omtrek is van jouw pols in centimeters, maken wij het voor je op maat. De schakeltjes die we hebben verwijderd sturen we uiteraard ook mee, zodat je de horlogeband altijd weer kunt (laten) verstellen. 

Scroll to top